I folkeskolen blev man undervist i en kostpyramide, som inddelte madvarer i forskellige grupper alt efter, hvor meget vi burde spise af hver fødevaregruppe.

Indenfor træningsverdenen har Eric Helms også lavet sin udgave af en kostpyramide, hvor han gav sine opfattelser af, hvad man burde prioritere, når man planlægger sin kost:

Denne inddeling af prioriteter er rigtig fin, da den vender den typiske tilgang lidt på hovedet. De fleste, der begynder at træne, tænker nemlig:

 1. Hvilke kosttilskud giver mig six-packen?
 2. Hvornår skal jeg indtage min shake, mine kulhydrater, og må jeg spise efter kl 18?
 3. Hvilke madvarer er sunde og usunde? Hvilke madvarer indeholder følgende vitaminer og mineraler, som kan hjælpe mig med at detoxe, ændre neurotransmittere osv. Gluten, laktose, sukker?
 4. Hvad skal min makrofordeling være? Skal jeg køre high carb eller low carb?

Alle spørgsmål er irrelevante, hvis energibalancen ikke er plads, og selv hvis energibalancen er på plads, er det også irrelevant, hvis du ikke har gjort det på en måde, der tillader langvarig adhærence.

Problemet med pyramiden er dog, at den ikke er målspecifik overfor, hvilke mål vi forsøger at opnå. Optimal performance, bedre kropssammensætning og sundhed er alle sammen forskellige mål, der kræver forskellige kostmæssige fokus. Eric Helms pyramide er en rigtig fin model til at forsøge at ramme alle mål, men for personen med kun et primært fokus vil fokus blive smidt over på detaljer af minimal relevans. Det er det, jeg i dette indlæg vil gå op i.

Kostpyramiden for optimeret kropssammensætning

Personlig præference og energibalance danner endnu engang grundlaget for din vægt. Der, hvor den adskiller sig fra den gamle model, er differentieringen af makronæringsstofferne. Vi ved, at et højt proteinindtag er mere optimalt for muskelvækst end et lavt, hvor man typisk taler om et indtag på 1,8-3,1g/kg kropsvægt alt efter ens udgangspunkt og mål (1–5). Når målet er muskelvækst, er der desuden ingen evidens, der tyder på, at den absolutte mængde kulhydrat, vi indtager, eller hvornår vi indtager den, gør en betragtelig forskel for muskelvækst (6–8). Der er et studie, der tyder på, at det at skylle munden i en sukkerholdig væske uden at sluge det måske kan have en lille positiv effekt på akut styrkeperformance (9). Denne effekt er dog udeblivende, når vi taler kortvarigt arbejde som fx maksimal styrke (10–12). For en mere dybdegående artikel om kulhydratindtag omkring træning kan du læse denne serie:

Før/Under træning

Efter træning

Antallet af måltider du fordeler dit daglige proteinindtag over, ser også ud til at have betydning for opbygningen af din muskelmasse (2,13). At gå til ekstremerne ser dog ikke ud til at give yderligere fordele, idet 6 måltider dagligt ikke ser ud til at gøre en forskel fra 4 daglige måltider hos erfarne atleter (14). Når målet er vedligeholdelse af muskelmasse, ser fordelingen af proteinindtag ikke ud til at have stor betydning, så længe det daglige indtag er stort nok (13).

Det er her værd at nævne, at der tales om antallet af måltider fordelt over dagen og ikke den specifikke timing heraf. Den specifikke timing af protein fx omkring træning og før sengetid har ikke vist at være af særlig stor relevans, når tilstrækkelig protein er indtaget over mindst 4 måltider på en dag (15–17).

Kvaliteten af den type protein, du indtager, særligt indholdet af aminosyren leucin, har længe været tænkt at være relevant for opbyggelsen af muskelmasse ud fra proteinets overlegne evne til at simulere proteinsyntesen (18). På langt sigt ser sojaprotein, som er lavere end de fleste animalske proteiner i leucin, dog ud til at matche resultaterne i muskelvækst og styrkefremgang fra animalske proteiner (19). Dette kan hænge sammen med, at akutte stigninger i proteinsyntese ikke nødvendigvis hænger sammen med langvarig fremgang i muskelmasse (20,21). Om disse resultater gælder på tværs af alle vegetabilske proteiner, vides dog ikke.

Jeg nævner egentlig ikke kreatin, fordi jeg mener, at det er sindssygt vigtigt, men eftersom tilføjelsen af kreatin har formået konsekvent at betyde fremgang i muskelmasse (22–27), vil jeg stadig prioritere kreatin højt. I modsætning til kreatin har ændringer i kulhydrat og fedtfordeling ikke vist lige så stor fremgang i muskelmasse.

Hvor meget fedt du spiser, hvor meget kulhydrat du spiser, hvornår du spiser disse, og af hvilken type de er, samt andre kosttilskud du spiser, ser alle sammen ud til at have ingen til minimal virkning på dine resultater, når målet er muskelvækst. De bør derfor 100% planlægges ud fra din personlige præference, mens du stadig overholder energibalance og proteinindtag. Som det efterhånden er blevet slået fast, er det ikke fordelingen af fedt og kulhydrat, der bestemmer effektiviteten af dit vægttab, men det kan have en stor påvirkning på din adhærence (3,28–32). Det skal da også slås fast, at energibalance ikke er så simpelt, som blot indtag og fysisk aktivitet, og mange ting spiller ind og komplicerer ligningen (33). Selvom ligningen er mere kompleks, gør det den ikke mindre vigtig.

Det betyder ikke, du ikke må gå op i det, men vær opmærksom på, at hvis du mærker en forskel af en specifik procedure, der ikke er i hierakiet, kan der være flere grunde til det:

 1. Placebo – troen på at en intervention virker har en kæmpe effekt, og den skal IKKE undervurderes (34,35).
 2. Du er genetisk unik, og dine resultater er ikke nødvendigvis overførbare til andre.
 3. Ved at lave den givne ændring har du positivt påvirket en af de vigtigere faktorer. Dette er fx ofte resultatet af mange populære kostretninger. Faste, Low Carb, Low Fat, Atkins osv. har alle den ting til fælles, at de igennem en restriktion opnår et kalorieunderskud. Det har intet med selve specifikke restriktion at gøre. Low Carb giver desuden den fordel, at mange ofte har oplever en øget mæthed muligvis pga. et ubevidst højere proteinindtag. Igen det er ikke manglen kulhydrater, der gør det. Det er påvirkningen, som det har på kalorie- og proteinindtag.

Mens mange kosttilskud har vist lovende udsigter herunder beta-alanine, kollagen, omega 3 osv, så gælder det stadig om at finde ud af, hvor stor effekt disse har, hvis de overhovedet er praktisk relevante.

Hvad med sundhed og sportsperformance?

Sundhed er en faktor, som jeg vil sige, at de fleste burde have fokus på. Mange folk overtænker den dog. Min anbefaling omkring sundhed går ofte hånd i hånd med nogle af sundhedsstyrelsens kostråd. Nogle mener, at kostrådene er forkerte, og folk er overvægtige pga. dem. Det, vil jeg sige, er dybt til grin, eftersom det første råd hedder: ”Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv”. Hvis du kan klare det, så har du altså ingen problemer ift. overvægt. Dermed ikke sagt at det er let at overholde, men med det kostråd har sundhedsstyrelsen altså helgarderet sig ret godt.

Så hvis vi skal inkludere sundhed i vores prioriteter omkring opbygning af muskelmasse, vil det nok være følgende:

 1. Spis mange planter – mindst 600gram frugt og grønt er et rigtigt fornuftigt sted at starte.
 2. Spis varieret – Undgå at spise det samme dag ind og dag ud. Madvarer, der er tunge på kalorier, og som ofte betegnes usunde, kan inkluderes dagligt, men det bør ikke være hele din kost. I en varieret kost, der indeholder protein og planter, kan alle madvarer inkluderes, så længe det ikke påvirker energibalancen negativt.

De primære mål med sundhedsstyrelsens 10 kostråd er nemlig to ting – undgå mangelsygdomme og undgå overindtag af kalorier. Spis varieret, spis frugt og grønt, vælg fuldkorn og spis fed fisk handler primært om at sikre, at du får en stor variation af mikronæringsstoffer, fibre og omega 3 fedtsyrer. Kostrådene om spis ikke for meget, spis mindre sukker, spis mad med mindre salt, vælg magert kødpålæg og mejeriprodukter osv. handler ikke om at fjendtliggøre bestemte typer madvarer. Det handler nærmere om at være opmærksom på mængderne, da de meget let kan påvirke den samlede energibalance.

For sportsperformance, der ikke er styrkesport, som jeg primært arbejder med, hvor man er i gang i længere tid, begynder vigtigheden af både det samlede indtag af kulhydrat og timingen af kulhydratindtaget at blive vigtigere (36–38). En større variation af kosttilskud kan også her komme på tale.

Konklusion og praktisk anbefaling

Hvis dit mål er at se godt ud og/eller at være stærk, bør dit primære fokus ligge på, hvad du indtager af kalorier og protein fordelt over hele dagen. Hvis du virkelig vil maksimere resultater, bør du nok indtage disse fordelt på omkring 4 måltider og eventuelt indtage 5g kreatin dagligt.

Mængder, fordelinger og timing af kulhydrat og fedt har minimal relevans, og det bør lægges ud fra, hvad der passer til din livsstil, og hvad du føler, der får dig til at præstere bedst til træning samt restituere fra den.

For at helgardere det sundhedsmæssige aspekt bør du spise varieret, indtage mindst 600g frugt og grønt dagligt, samt spise fed fisk et par gange om ugen eller indtage omega 3-tilskud.

Er du udholdenshedatlet er der en del flere detaljer, der er vigtige at have styr på, men jeg tror ikke rigtig, jeg har nogle læsere, der går ind under denne kategori, så det vil jeg ikke uddybe.


Referencer

 1. Helms ER, Zinn C, Rowlands DS, Brown SR. A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. april 2014;24(2):127–38.
 2. Stokes T, Hector AJ, Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Recent Perspectives Regarding the Role of Dietary Protein for the Promotion of Muscle Hypertrophy with Resistance Exercise Training. Nutrients. 7. februar 2018;10(2).
 3. Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, Kleiner S, VanDusseldorp T, Taylor L, m.fl. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:16.
 4. Helms ER, Aragon AA, Fitschen PJ. Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation. J Int Soc Sports Nutr. 12. maj 2014;11:20.
 5. Phillips SM. A Brief Review of Higher Dietary Protein Diets in Weight Loss: A Focus on Athletes. Sports Med. 2014;44(Suppl 2):149–53.
 6. Escobar KA, VanDusseldorp TA, Kerksick CM. Carbohydrate intake and resistance-based exercise: are current recommendations reflective of actual need? Br J Nutr. december 2016;116(12):2053–65.
 7. Figueiredo VC, Cameron-Smith D. Is carbohydrate needed to further stimulate muscle protein synthesis/hypertrophy following resistance exercise? J Int Soc Sports Nutr. 25. september 2013;10:42.
 8. Hulmi JJ, Laakso M, Mero AA, Häkkinen K, Ahtiainen JP, Peltonen H. The effects of whey protein with or without carbohydrates on resistance training adaptations. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 16. december 2015 [henvist 15. juni 2018];12. Tilgængelig hos: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681166/
 9. Bastos-Silva VJ, Prestes J, Rihan Geraldes AA. Effect Of Carbohydrate Mouth Rinse On Training Load Volume In Resistance Exercises. The Journal of Strength & Conditioning Research [Internet]. 16. oktober 2017 [henvist 21. oktober 2017];Publish Ahead of Print. Tilgængelig hos: http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/publishahead/Effect_Of_Carbohydrate_Mouth_Rinse_On_Training.95916.aspx
 10. Painelli V, Roschel H, Gualano B, Del-Favero S, Benatti F, Ugrinowitsch C, m.fl. The Effect of carbohydrate mouth rinse on maximal strength and strength endurance. Bd. 111. 2011. 2381 s.
 11. Dunkin JE, Phillips SM. The Effect of a Carbohydrate Mouth Rinse on Upper-Body Muscular Strength and Endurance. J Strength Cond Res. juli 2017;31(7):1948–53.
 12. Peart DJ. Quantifying the Effect of Carbohydrate Mouth Rinsing on Exercise Performance. J Strength Cond Res. 2017;31(6):1737–43.
 13. Schoenfeld BJ, Aragon AA. How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 27. februar 2018 [henvist 3. marts 2018];15. Tilgængelig hos: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/
 14. MacKenzie-Shalders KL, King NA, Byrne NM, Slater GJ. Increasing Protein Distribution Has No Effect on Changes in Lean Mass During a Rugby Preseason. Int J Sport Nutr Exerc Metab. februar 2016;26(1):1–7.
 15. Schoenfeld BJ, Aragon AA, Krieger JW. The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2013;10. Tilgængelig hos: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-53
 16. Antonio J, Ellerbroek A, Peacock C, Silver T. Casein protein supplementation in trained men and women: morning versus evening. Int J Exerc Sci. 2017;10.
 17. Aragon AA, Schoenfeld BJ. Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2013;10. Tilgængelig hos: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-5
 18. Phillips SM. The impact of protein quality on the promotion of resistance exercise-induced changes in muscle mass. Nutr Metab (Lond). 2016;13:64.
 19. Messina M, Lynch H, Dickinson JM, Reed KE. No Difference Between the Effects of Supplementing With Soy Protein Versus Animal Protein on Gains in Muscle Mass and Strength in Response to Resistance Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 3. maj 2018;1–36.
 20. Mitchell CJ, Churchward-Venne TA, Parise G, Bellamy L, Baker SK, Smith K. Acute post-exercise myofibrillar protein synthesis is not correlated with resistance training-induced muscle hypertrophy in young men. PLoS One [Internet]. 2014;9. Tilgængelig hos: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0089431
 21. Mayhew DL, Kim J-S, Cross JM, Ferrando AA, Bamman MM. Translational signaling responses preceding resistance training-mediated myofiber hypertrophy in young and old humans. J Appl Physiol. november 2009;107(5):1655–62.
 22. Burke DG, Chilibeck PD, Davidson KS, Candow DG, Farthing J, Smith-Palmer T. The effect of whey protein supplementation with and without creatine monohydrate combined with resistance training on lean tissue mass and muscle strength. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2001;11. Tilgængelig hos: https://doi.org/10.1123/ijsnem.11.3.349
 23. Pinto CL, Botelho PB, Carneiro JA, Mota JF. Impact of creatine supplementation in combination with resistance training on lean mass in the elderly. J Cachexia Sarcopenia Muscle. september 2016;7(4):413–21.
 24. Nunes JP, Ribeiro AS, Schoenfeld BJ, Tomeleri CM, Avelar A, Trindade MC, m.fl. Creatine supplementation elicits greater muscle hypertrophy in upper than lower limbs and trunk in resistance-trained men. Nutr Health. december 2017;23(4):223–9.
 25. Chilibeck PD, Kaviani M, Candow DG, Zello GA. Effect of creatine supplementation during resistance training on lean tissue mass and muscular strength in older adults: a meta-analysis. Open Access J Sports Med. 2017;8:213–26.
 26. Volek JS, Duncan ND, Mazzetti SA, Staron RS, Putukian M, Gómez AL, m.fl. Performance and muscle fiber adaptations to creatine supplementation and heavy resistance training. Med Sci Sports Exerc. august 1999;31(8):1147–56.
 27. Kreider RB, Ferreira M, Wilson M, Grindstaff P, Plisk S, Reinardy J, m.fl. Effects of creatine supplementation on body composition, strength, and sprint performance. Med Sci Sports Exerc. januar 1998;30(1):73–82.
 28. Howell S, Howell S, PhDA1*, Md RK, FAHA, FESC, m.fl. A Calorie is Still a Calorie, According to Rigorous New Evidence. Journal of Diabetes and Obesity. 13. maj 2017;4(3):1–2.
 29. Gardner CD, Trepanowski JF, Del Gobbo LC, Hauser ME, Rigdon J, Ioannidis JPA, m.fl. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 20 2018;319(7):667–79.
 30. Brouns F. Overweight and diabetes prevention: is a low-carbohydrate-high-fat diet recommendable? Eur J Nutr. 14. marts 2018;
 31. Hall KD. A review of the carbohydrate-insulin model of obesity. Eur J Clin Nutr. 2017;71(3):323–6.
 32. Hall KD, Bemis T, Brychta R, Chen KY, Courville A, Crayner EJ, m.fl. Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity. Cell Metab. 1. september 2015;22(3):427–36.
 33. Hall KD, Guo J. Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition. Gastroenterology. 1. maj 2017;152(7):1718–1727.e3.
 34. (16) Anabolic steroids: The physiological effects of placebos [Internet]. ResearchGate. [henvist 16. juni 2018]. Tilgængelig hos: https://www.researchgate.net/publication/232171854_Anabolic_steroids_The_physiological_effects_of_placebos
 35. Maganaris CN, Collins D, Sharp M. Expectancy Effects and Strength Training: Do Steroids Make a Difference? The Sport Psychologist. 1. september 2000;14(3):272–8.
 36. Escobar KA, Morales J, Vandusseldorp TA. The Effect of a Moderately Low and High Carbohydrate Intake on Crossfit Performance. Int J Exerc Sci. 2016;9(3):460–70.
 37. Helge JW. A high carbohydrate diet remains the evidence based choice for elite athletes to optimise performance. J Physiol (Lond). 1. maj 2017;595(9):2775.
 38. Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. American College of Sports Medicine Joint Position Statement. Nutrition and Athletic Performance. Med Sci Sports Exerc. marts 2016;48(3):543–68.

Leave a Comment