At tabe sig er simpelt, ikke let, men simpelt. Der er en ting der skal være opfyldt før du taber dig. Du spiser færre kalorier end du forbrænder. Det er det. Der er mange ting der påvirker denne ligning, men er dette ikke opfyldt, vil din vægt ikke gå ned. Også selvom du spiser “for lidt”.

Jeg har aldrig troet på konceptet “sultemode” og at kroppens forbrænding går i stå af for få kalorier og holder på fedt. Det går i mod alle fysiske love. Jeg har aldrig set en jøde i auschwitz der stadig var overvægt fordi han krop var gået i “sultemode”, og de fik mindre mad end en bikiniatlet. Hvis kroppen er i underskud så vil du trække energi fra dine lagre. Men hvis du går for lavt vil risikoen for at noget af denne energi kommer fra muskel være større, der vil være risiko for øget vandretention, som vil sløre fedttabet, der vil være mere sult og cravings, som gør det sværere at holde sig til planen, og din energi vil være helt nede, men du vil stadig tabe dig. Spørgsmålet er bare hvor længe du kan holde det.

Nogle personer foretrækker en aggressiv tilgang, men for ikke at stresse kroppen for meget og stadig have et sundt forhold til sin mad og krop, kan brugen af SEC-skalaen bruges med rigtig god effekt

SEC – Sult, Energi, Cravings

Når man laver en meget aggressiv tilgang er det vigtigt at man ikke ignorere kroppens signaler, for den siger fra hvis noget bliver gjort for aggressivt. Vi glemmer ofte bare at lytte til den. Til det kan man bruge det der hedder SEC-scoren. De fleste ville bare kalde det at lytte til kroppen.

S – Sult – Er du meget sulten, så spis. Kroppen fortæller dig at du er i en tilstand, hvor den ikke kan nedbryde dine lagre i en tilstrækkelig fart for at hamle op med det energiforbrug du udsætter den for. Og her menes reel sult, noget der ikke forsvinder af at drikke vand, spise selleri eller vente. Det er en kunst at vide hvad sult er, men øv dig på det.

E – Energi – Rammer du et punkt på dagen hvor du bare er smadret, og denne træthed forsætter indtil du går i seng. Så er din krop medtaget. Hvis du bare bliver træt under dansktimen og er klar igen til eftermiddag, så er det ikke her du har brug for flere kalorier. Det er bare fordi dansk er et nederen fag. Konstant træthed på tværs af dage. Så bør du overveje at spise mere, sove mere eller træne/stresse mindre.

C – Cravings –  Cravings har vi alle, men det du skal mærke efter er om de er blevet intensiveret på det seneste og kommer i situationerne som ikke er normale (altså udover når du går forbi et bageri eller kigger på IG under #foodporn). Cravings kommer fordi kroppen/psyken mangler noget. Kører du meget restriktivt på typen af madvarer, så spis det lille stykke kage. Men er det pga. få kalorier, så spis lidt flere.

Scoren

Jeg scorer i 1-3 for at gøre det simpelt.

1 – Lav
2 – Middel
3 – Høj

Målet er at holde sult og cravings så lavt som muligt, mens energien bør holdes så højt som muligt. Er en af dem ikke hvor den burde kan du overveje følgende:

  1. Smide restriktionerne. Spis de ting du inderligt elsker i moderate mængder, så du ikke føler dig berøvet. Mindre cravings. Plus det er associeret med et bedre forhold til mad og mindre BMI (1).
  2. Spise mere protein, frugt og grønt. De indeholder masser af næring, mætter meget og er begrænset i kalorieindhold. Dette vil betyde mindre sult, færre cravings og mere energi.
  3. Holde en ekstra hviledag, eller byt løbeturen ud med en stille gåtur i skoven eller yoga. Mere energi og muligvis mindre sult.
  4. Sove mere. Mindre sult og cravings, samt mere energi (2). Og ja, søvn har så stor betydning.

Vil du gerne have min hjælp til at opnå din drømmekrop uden sindsyge, unødvendige restriktioner og madfrygt og blive den stærkeste udgave af dig selv? Så kontakt mig på ca@amdipt.dk eller her på siden https://amdipt.dk/kontakt/.

Referencer:

  1. Rigid vs. flexible dieting: association with eating disorder symptoms in nonobese women. Stewart, T et al (2002)
  2. Role of Sleep and Sleep Loss in Hormonal Release and Metabolism. Leproult, R et al (2010)

 

Leave a Comment